Katarína Vlčková Správy

Cintorín na Mariánskej sa dočkal radikálnych zmien: Radnica sa pustila do digitalizácie

Hrobové miesta na Mariánskej ulici sa dočkali zmien. Elektronizácia hrobových miest je ďalšou z noviniek, ktorou chce mesto zmodernizovať služby. Ľudia si budú môcť zapáliť i sviečku za svojho zosnulého.

Ilustračný obrázok k článku Cintorín na Mariánskej sa dočkal radikálnych zmien: Radnica sa pustila do digitalizácie
Foto: Katarína Reiterová

Na prievidzskom hlavnom cintoríne na Mariánskej ulici mesto začalo s prípravou na tzv. pasportizáciu, čiže dokumentovanie stavu a činnosti prevádzky hrobových miest. Ide tak o ďalšie novinky realizované v oblasti cintorínov po tom, ako ich správu prebralo od 1.januára 2014 mesto od súkromnej spoločnosti.

„Predpokladaný celkový počet hrobových miest určených na pasportizáciu je odhadnutý na 6000. Následne po pasportizácii budú hroby a hrobové miesta naprojektované do digitálnych máp,“ povedal hovorca Michal Ďureje.

Podľa mesta budú hroby geodeticky zamerané, zosnímané, očíslované a údaje sa prepíšu do elektronickej podoby. „Ide teda o elektronizáciu prievidzského hlavného cintorína, ktorého údaje o hrobových miestach budú zverejnené aj na internetovej stránke www.cintoriny.sk. Ľudia tak budú môcť využívať všetky služby, ktoré táto internetová stránka ponúka, napríklad zapáliť sviečku za svojho zosnulého,“ pokračoval Ďureje.

Výsledkom digitálneho zamerania polohopisu cintorína a hrobov by mala byť podľa mesta aj očíslovaná digitálna mapa cintorína, databáza mŕtvych, fotografií i náhrobkov.

„Predpokladaný termín ukončenia prác je na jeseň 2014. Ukončenie prác je však závislé od klimatických podmienok,“ dodal na záver hovorca mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM