Radoslav Svitok Rôzne

Čím nás prekvapí nová podoba pešej zóny

Pred klenotom Prievidze, kostolom Najsvätejšej Trojice Rehole piaristov prebiehajú od apríla stavebné práce, ktoré v okoloidúcich vzbudzujú pochybnosti.

Námestie pred jednou z štýlovo najčistejších barokových stavieb v strednej Európe, spolu s frekventovanou ulicou pre peších bolo dlhodobo v nevyhovujúcom technickom stave.

Situáciu by mala vyriešiť rekonštrukcia, ktorá v súčastnosti prebieha pozdĺž Ul. A. Hlinku, v časti pred piaristickým kostolom až po objekt bývalej Jednoty. Projekt počíta s obnovou komunikácie, chodníkov, spevnených plôch a verejného osvetlenia. Pribudnúť by mali aj prvky drobnej architektúry a verejnej zelene.

V marci 2009 mesto podalo žiadosť na získanie nenávratného finančného príspevku v rámci Regionálneho operačného programu – Regenerácia sídiel, vyhlásenej Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR. Žiadosť bola schválená v máji 2010 v celkovej hodnote 1 050 368,49 eur. Nenávratný finančný príspevok z prostriedkov EÚ v hodnote 997 850,06 eur predstavuje 95 % sumy. Príspevok z rozpočtu mesta tvorí 5 % prostriedkov v hodnote 52 518,43 eur a bude uhradený v dvoch splátkach.

Stavbu realizuje skupina zhotoviteľov: firma STRABAG s.r.o,SATES, a.s. a ROSS, s.r.o., ktoré vyhrali verejný tender a rekonštrukciu dokončia za 14 mesiacov.

Práve termín dokončenia, máj 2012 vyvoláva nevôľu občanov. Vzhľadom na obmedzenia, ktoré im stavba spôsobuje, ako aj tempo stavebných prác. Najvýraznejšie sa to prejavuje na frekventovanej pešej komunikácii, ktorej priechodnosť bola výrazne obmedzená a je bez nočného osvetlenia.

foto: mesto Prievidza / Svitok

pešia zóna
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM