Kristína Kožiaková Kultúra

Bojnice s krásnym okrúhlym výročím: Čo všetko nás čaká?

Bojnice si tento rok pripomínajú 650 rokov od udelenia mestských privilégií. Podľa informácií prednostu Mestského úradu v Bojniciach Daniela Palacku sa všetky podujatia v meste budú konať v duchu tohto výročia.

Ilustračný obrázok k článku Bojnice s krásnym okrúhlym výročím: Čo všetko nás čaká?
Zdroj: TASR

Bojnice boli prvou obcou na území dnešnej hornej Nitry, ktoré získali na základe krupinského práva mestské privilégiá. Udelil im ich uhorský kráľ Ľudovít I. Veľký z Anjou 22. februára 1366, a to na žiadosť bojnického kastelána Jána Gileta.

„Počas tohto roka sa tak všetky podujatia budú niesť v znamení 650. výročia udelenia mestských privilégií a aj 50. výročia znovuudelenia štatútu mesta, ktoré bolo Bojniciam priznané v roku 1966, pri príležitosti 600. výročia udelenia mestských práv,“ uviedol primátor Bojníc František Tám.

Mesto otvorí oslavy úvodnými podujatiami, a to v piatok 26. februára.

Vo veľkej sále kultúrneho centra to bude dopoludnia galaprogram pre základnú školu s materskou školou Prechádzka časom, popoludní vo vestibule centra zase vernisáž výstavy fotografií z Klubu priateľov histórie Bojníc pod názvom Stopy času v Bojniciach.

Už pre širokú verejnosť sa večer vo veľkej sále bude konať galaprogram Prechádzka časom, v ktorom budú účinkovať domáce súbory a jednotlivci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM