Tlačové správy

Blíži sa Deň urbanizmu: 8 stavieb, na ktoré môžeme byť na Slovensku hrdí

V roku 1949 inicioval v Argentíne Svetový deň urbanizmu profesor Carlos María della Paolera. Avšak po jeho smrti sa tento deň prestal pripomínať. Tradíciu oživila až International Society of City and Regional Planners, ISoCaRP) v roku 1995.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa Deň urbanizmu: 8 stavieb, na ktoré môžeme byť na Slovensku hrdí
Zdroj: Kharisma PR & Promotions

Cieľom iniciatívy je aj dnes zvýšiť informovanosť o význame a úlohe územného plánovania, ktoré vytvára zdravé prostredie a zlepšuje kvalitu života ľudí.

8 príkladov dňa 8. novembra

Symbolicky si ôsmeho novembra pripomenieme ôsmimi stavbami, ktoré okrem iného pozostávajú z riešení Schüco. Všetky sú súčasťou kultúry a moderného urbanizmu. Zároveň sú objektmi, ktoré zohrávajú širšiu spoločenskú úlohu a sú významnými prvkami v miestotvorbe (place making). Slúžia ľuďom nielen v danom území, ale v širšom ponímaní aj turistom a návšteníkom.

1. Zimný štadión Ondreja Nepelu

Športový stánok zažil svoju premiéru v roku 2011, kedy sa na Slovensku konali Majstrovstvá sveta v hokeji. Tie najbližšie ho čakajú v roku 2019. Architekti Fischers spol. s r.o. a realizačná stavebná firma Ingsteel, spol. s r.o. si v roku 2011 pri rekonštrukcii štadióna vybrali riešenia Schüco FW50+ a Schüco AWS/ADS 70.HI. „Zámerom architektov bolo akoby premietnuť ľadovú kocku do fasády budovy. Fasáda obaľuje nový zimný štadión a tvorí ju rôzna skladba sklených plôch, reflektujúca dynamiku budovy. Práve so stĺpikovo-priečnikové fasádne systémy Schüco FW 50+ umožnili vytvárať z hľadiska koncepcie a stvárnenia želané vertikálne fasády. Hliníkové okenné riešenie Schüco AWS 70.HI+ celú fasádu dopĺňa. Vyniká výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami a jeho prednosťou je dlhá životnosť , štíhle línie, stabilná konštrukcia a mnohotvárny dizajn,“ uvádza Peter Škvaril, vedúci organizačnej zložky spoločnosti Schüco na Slovensku. O kvalitách budovy hovorí i fakt, že sa stala finalistom súťaže World Architecture Festival 2013.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions

2. Letisko M.R. Štefánika

Podľa oficiálnych údajov počas prvých troch kvartálov roka prešlo bratislavským letiskom spolu na prílete a odlete 1 420 918 ces­tujúcich. Ťažko odhadnúť koľkí z nich si okrem výrazného nápisu „Letisko Bratislava“ na hlavnej fasáde všimli detailne i fasádu samotnú. Zhotoviteľ Ingsteel, s.r.o. použil pri jej konštrukcii riešenia Schüco FW50+ a Schüco FW50+ AOS. Sklenenú fasádu terminálu, ktorý bol dokončený v roku 2012, okrem čelnej strany prekrývajú závesné konzoly – slnolamy, vystupujúce a členiace jednoduchú hmotu priečelia tak, aby sa zabránilo vplyvu extrémnych poveternostných podmienok.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions

3.Nové SND

Novostavba Slovenského národného divadla na nábreží Dunaja bola slávnostne otvorená 14. apríla 2007. Pod jednou strechou tu hrajú všetky tri súbory v troch divadelných priestoroch – Opera, Balet aj Činohra. Celková kapacita je zhruba 1700 miest pre divákov. Návrh budovy SND je riešený v postmodernom štýle s technicistickými prvkami. Fasády majú tektonický ráz (pri jeho stavbe boli použité riešenia Schüco FW50+SG a Schüco Royal S.) a celkovo má budova podľa zámeru architektov BKPŠ architekti, ateliér Kusý –Paňák navodzovať industriálny dojem, akoby bola „fabrikou na umenie“.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions

4. Knižnica UKF

Stavba roka 2011. Architekti SAN-HUMA ´90, s.r.o. zvolili pre novostavbu pomerne netradičný kruhový tvar s priemerom 25 metrov. Univerzitná knižnica UKF v Nitre má fasádu vytvorenú použitím systémového riešenia Schüco FW50+ (zhotoviteľom stavby bol Aluplast s.r.o.). Knižnica má jedno podzemné a 3 nadzemné podlažia, pričom celková úžitková plocha je 1 830,96 m2. Knižničný fond je v budove umiestnený na viac ako 7 200 metroch políc vo voľnom výbere a chránený RFID systémom. V súčasnej dobe obsahuje 275 658 knižných jednotiek.

5. Reduta

Známe kultúrne centrum a sídlo Slovenskej filharmónie na Medenej ulici v Bratislave prešlo v rokoch 2009 – 2012 rekonštruk­ciou. Jej tvorcami sú architekt Ing. arch. Gabriel Drobniak a kolektív. Výrazným prvkom vynovenej Reduty je prekrytie nádvoria presklenou reverzibilnou konštrukciou, ktorá umožnila využiť tento priestor aj počas sychravého počasia. Na spomínanú konštrukciu boli firmou Ingsteel, s.r.o. využité riešenia Schüco FW50+ a Schüco FW50+BF. Dielo získalo v súťaži Stavba roka 2012 Cenu primátora mesta Bratislavy.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions

6. Lanová dráha Chopok – Funitel

Základnou myšlienkou stavby bolo splnenie sna mnohých lyžiarov a turistov, a síce prepojiť lyžiarske svahy severného a južného Chopku kvalitným dopravným zariadením. Kabínková lanovka Funitel, ktorá od roku 2013 vyváža turistov na Chopok zo severnej strany, patrí k najmodernejším technológiám svojho druhu na svete a umožňuje prevádzku aj pri sile vetra až do 120 km/h. Okrem lanoviek sú zaujímavé aj údolná a vrcholová stanica. Zhotoviteľ Ingsteel s.r.o. použil riešenie Schüco AOC 50. Stavby spĺňajú okrem požiadaviek dodávateľa technologického zariadenia aj atribút vizuálnej príťažlivosti, čo je pri prepravnej kapacite strediska 30 000 osôb za hodinu (najmä turistov) takisto dôležitý reprezentatív­ny prvok.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions

7. Mirage

Možno je to ešte trocha predčasné tvrdiť (hoci operátori a istý e-shop so zeleným maskotom nás presviedčajú o opaku), ale blížia sa vianočné nákupy. Ak ich absolvujte v obchodnom centre Mirage v Žiline a upúta vás fasáda pri jazde na eskalátore vedzte, že pri jej konštrukcii zhotoviteľ Fenestra SK použil fasádne systémy Schüco FW50+ a Schüco AWS/ADS 70.HI. V lete tohto roku majiteľ OC Mirage a investor, ktorý kúpil susednú budovu od spoločnosti Tesco avizoval, že obe budovy prepojí do jedného celku s pasážou. Mirage by sa tak rozšírilo o ďalších 10 000 m2.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions

8. Aupark Košice

Neďaleko OC Mirage v Žiline stojí Aupark, ktorý patrí „do rodiny“ Auparkov pod krídlami firmy New Europe Property Investments (NEPI). Tá ho kúpila v roku 2013 od developera HB Reavis. V roku 2014 pribudol do portfólia košický Aupark a len nedávno ten piešťanský. Obchodné centrum na Námestí osloboditeľov v Košiciach zhotoviteľ H & O Construktion, s.r.o. vybavil špičkovými fasádnymi riešeniami Schüco FW50+ a Schüco AWS 65 Projekt pochádza z pera architektonického štúdia Jančina architekti, rovnako ako aj ďalšie spomínané Auparky, hoci ten bratislavský vlastní a spravuje Unibail-Rodamco.

zdroj foto: Schüco

Blíži sa Deň urbanizmu: 8 stavieb, na ktoré môžeme byť hrdí
16
Galéria
Zdroj: Kharisma PR & Promotions
Zdroj: Kharisma PR & Promotions
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM