Martin Valenta Rôzne

Ako správne hlasovať v Referende 2010 ?

Otázky, na ktoré treba odpovedať v Referende dňa 18.09.2010 a ako na to.

Každý, kto sa zúčastní hlasovania v referende dostane v hlasovacej miestnosti na základe občianskeho preukazu hlasovací lístok. Na hlasovacom lístku v rámčeku uvedenom pri každej otázke značkou „X“ vyznačí, že na otázku odpovedá „áno“ alebo že na otázku odpovedá „nie“. Platný bude aj hlasovací lístok, na ktorom bude odpoveď napríklad iba na jednu otázku. Hlasovací lístok je neplatný, ak ho ten čo hlasuje roztrhá alebo vyplní inak ako vyznačením „X“ v rámčekoch pri otázkach.

Prezident Slovenskej republiky rozhodnutím č. 311/2010 Z.z., na základe petície občanov prijatej 9. júna 2010 vyhlásil referendum a určil deň jeho konania na sobotu 18. septembra 2010. Referendum sa bude konať v čase od 07:00 – do 22.00 hodiny, v ktorom oprávnení občania rozhodnú o otázkach:

1. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom zrušila povinnosť fyzických osôb a právnických osôb platiť úhradu za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom?

2. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom rozšírila možnosť prejednať konanie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky ako priestupok na všetky priestupky podľa zákona o priestupkoch?

3. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky ústavným zákonom znížila počet poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na 100 s účinnosťou od nasledujúceho volebného obdobia?

4. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom ustanovila, že orgány verejnej moci môžu obstarávať osobné motorové vozidlá s obstarávacou cenou maximálne 40 tisíc eur?

5. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky ustanovila možnosť voliť poslancov Národnej rady Slovenskej republiky a poslancov Európskeho parlamentu prostredníctvom internetu?

6. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom vyňala osoby poverené výkonom verejnej moci z možnosti uplatniť právo na odpoveď podľa tlačového zákona?

Ministerstvo vnútra, ktoré riadi organizáciu referenda, zriadilo pre občanov informačnú telefónnu linku. Na číslach 02/4859 2020 a 02/4859 2021 od­povedia volajúcim na otázky týkajúce sa referenda a jeho organizácie. Volať na infolinku sa dá cez pracovné dni od 9:00 do 17:30 a aj počas referendovej soboty od 7:00 do 22:00. Linka je určená iba pre občanov a neinformujú na nej právnické osoby, médiá, politické strany a ani obce.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM