Martin Valenta Krimi

Ako a kde používať zábavnú pyrotechniku?

Vzhľadom k tomu, že sa blíži koniec roku 2010 a s ním aj oslavy Nového roku 2011 ktorý je vlastne už o mesiac, Mestská polícia Prievidza informuje a upozorňuje na to, ako a kde je dovolené v Prievidzi používať zábavnú pyrotechniku.

Je už pravidlom, že s príchodom zimy a blížiaceho sa konca roka to v našich mestách občas vyzerá ako na bojisku. Bez zábavnej pyrotechniky si niektorí z nás už nevedia predstaviť rôzne oslavy a životné jubileá. V konečnom dôsledku, bezpečnejšie je použiť továrensky vyrobené pyrotechnické predmety, ako riskovať úraz v podobe podomácky skonštruovaných náloží.

V meste Prievidza platí **Všeobecne záväzné nariadenie č. 54/2000 o používaní zábavnej pyrotechniky na území mesta. ** Podľa tohto nariadenia je priestupkom proti verejnému poriadkpoužívanie zábavnej pyrotechniky na verejných priestranstvách mesta Prievidza, nehnuteľnostiach hraničiacich s verejným priestranstvom a miestach verejnosti prístupných. **Priestupku sa dopustí ten, kto sám alebo spoločne s inými, ak nie je organizátorom registrovaného verejného kultúrneho podujatia spojeného s použitím zábavnej pyrotechniky, použije zábavnú pyrotechniku na verejných priestranstvách mesta Prievidza, s výnimkou 31. decembra od 10.00 hodiny do 03.00 hodiny 01. januára.

Výnimka sa netýka Námestia slobody v Prievidzi, kde je zákaz používať zábavnú pyrotechniku bez výnimky! ** Priestupku sa dopustí ten, kto organizuje alebo inak napomáha pri takejto činnosti, alebo kto ako vlastník, správca alebo nájomca nehnuteľnosti neurobí všetky opatrenia vedúce k zabráneniu používania zábavnej pyrotechniky na nehnuteľnosti.

Ustanovenie o napomáhaní je možné využiť v prípadoch, kedy sa priestupku dopustí maloletá osoba, ktorú nie je možné s ohľadom na vek postihnúť a preukáže sa obstaranie, zakúpenie pyrotechniky inou osobou, ktorou môže byť kamarát, starší spolužiak alebo aj rodič!

Za porušenie ustanovení tohto VZN môže primátor mesta právnickej alebo fyzickej osobe uložiť pokutu v zmysle zákona o obecnom zriadení až do výšky 6 638 €. V blokovom konaní môže byť uložená pokuta do výšky 33 €, možno tu uložiť aj prepadnutie veci alebo zhabanie veci podľa zákona o priestupkoch.

zdroj MsP Prievidza, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM