Andrea Mesarčíková Rôzne

Aj deti s problémovým správaním pôjdu do tábora

Úrad práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prievidzi sa už tretí rok zaoberá deťmi s problémovým správaním.

V tomto roku pracovníci oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately pripravili výchovný skupinový program pre deti a ich rodičov, ktorého súčasťou je aj pobyt v špeciálnom tábore, informoval riaditeľ ÚPSVaR Jozef Stopka.
Akútnu potrebu zamerať sa na negatívne prejavy správania sa maloletých a mladistvých vyvolal nárast sociálno-patologických javov v Prievidzskom okrese, ako je záškoláctvo, páchanie priestupkov i vážnejšej trestnej činnosti i užívanie drog u tejto skupiny detí. Len v minulom školskom roku zaznamenali na úrade 571 prípadov rôznych negatívnych javov, z ktorých pätinu tvorilo záškoláctvo. Nedotýka sa to iba detí zo sociálne slabších rodín, ale stále častejšie sa negatívne správanie prejavuje aj u dobre zabezpečených rodín, konštatoval Stopka.
Projekt realizujú od júna tohto roka v spolupráci s akreditovaným subjektom, neziskovou organizáciou Orchidea v Prievidzi. V letnom období pripravili pre deti s problémovým správaním výchovno-rekreačný skupinový program. Je zameraný na odstránenie alebo zmiernenie uvedených prejavov a na rozvoj ich sociálnych zručností, získanie potrebných spoločenských návykov a usmerňovanie ako vhodne využívať voľný čas, uviedla vedúca oddelenia Silvia Alušicová.
Programy sa realizujú celodennou, ambulantnou a pobytovou formou, za účasti rodičov alebo osôb, ktoré sa osobne starajú o dieťa. Do programu sa zapojilo 30 detí a 20 rodičov z prievidzského regiónu. Programy, na ktorých sa podieľajú deti spoločne so svojimi rodičmi, sa doteraz veľmi osvedčili. V júni sa uskutočnilo úvodné jednodňové stretnutie uvedených detí a ich rodičov s pracovníkmi ÚPSVaR, na ktorom rodičom poskytli základné informácie o pobytovej časti sociálneho programu, ktorá bude prebiehať v dvoch fázach. Desaťdňový výchovný program sa uskutoční od 13. do 22. augusta v Školiacom stredisku Mladosť a Želka vo Veľkých Uherciach. Pokračovať bude štvordňovým pobytom v októbri.
Školiace strediská sa nachádzajú v horskom prostredí, v rekreačnej oblasti v blízkosti Uhereckej priehrady. K dispozícii sú rôzne športoviská. Počas pobytu deti navštívia Puškinovo múzeum v Brodzanoch, rekreačnú oblasť Duchonka, Zubriu zvernicu v Topoľčiankach, Hvezdáreň v Malých Bieliciach, Jankov vŕšok a okolité plavárne.
Súčasťou výchovného programu bude ranná a večerná komunita, sociálno-psychologický výcvik, beseda s právnikom a ukážky zásahov príslušníkov Policajného zboru. Pobyty budú prebiehať pod odborným dohľadom psychológov a sociálnych pracovníkov. Výstupom akreditovaného subjektu z pobytových častí sociálneho programu sú správy o psychologickom posúdení detí, záznam o stretnutí rodičov a 31-minútorá DVD nahrávka približujúca jednotlivé aktivity v komunite detí počas pobytovej časti programu, dodala Alušicová.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM