Prokop Slováček Rôzne

10 TIPOV, aby vás prvé mrazy neobrali o posledné zvyšky úrody zo záhrady

Prvé mrazy, ktoré hlásia na meteorológovia, ešte neznamenajú pohromu pre záhradu. So zberom úrody ešte môžete chvíľu počkať. Najmä, ak sa ešte oteplí.

Ilustračný obrázok k článku 10 TIPOV, aby vás prvé mrazy neobrali o posledné zvyšky úrody zo záhrady
Zdroj: internet

Základom pre vaše optimálne rozhodnutie je dobré naplánovanie. Meteorológovia síce hlásia pre stredné a východné Slovensko prvé mrazy s teplotou pri zemi okolo mínus tri stupne, ale potom sa zasa na pár dní oteplí. Aj v noci. Preto sa ešte neponáhľajte.

Zakryte na noc úrodu

Ak sa chcete vyhnúť premrznutiu paprík, paradajok, baraních rohov, patizónov či cvikle, ktorú ešte máte na záhonoch, urobíte dobre, ak porast zakryjete bielou netkanou textíliou. Tá dokáže zvýšiť teplotu v okolí rastlín. Urobte tak na noc a cez deň textíliu odstráňte.

Čas na zber úrody príde až vtedy, keď teplota na dva či tri dni bude mať klesnúť výraznejšie, prípadne bude mrznúť aj cez deň. Potom už nie je čo riešiť, treba vybrať zeleninu zo zeme a odtrhnúť a uskladniť aj neskoré odrody jabĺk či hrušiek.

Zdroj: internet

Ako neprísť o úrodu – 10 tipov

  • Pri slabších mrazoch zakryte zeleninu (papriky, čili papričky, patizóny, cukiny) bielou netkanou textíliou.
  • Paradajkám už pobyt na záhone nijako neprospeje, ak chcete, môžete ich obrať a nechať dozrieť v teplej miestnosti. Pomôže aj to, ak ich dáte do veľkej sklenenej nádoby a pridáte k nim jablko. Dozrejú rýchlejšie.
  • Prvé mrazy nepoškodia ani reďkovku, mrkvu, petržlen, čínsku kapustu, hlávkovú kapustu. Vyberte ich až keď začne mrznúť výraznejšie.
  • Tekvicu hokkaido tiež nemusíte trhať, ak hlásia prvé mrazy. Niečo vydržia. Ak nechcete, aby vám začali hniť, podložte ich slamou, alebo hoci aj papierom.
  • Ani o zeler alebo cviklu sa nemusíte báť. Zo zeme ich vyberte až s príchodom silnejších a trvalejších mrazov.

Prečítajte si aj: VIDEO: Máte slabú imunitu? Nakopnúť ju musíte už teraz + RECEPT

  • Maliny a černice, ktoré ešte dozrievajú, by slabý krátkodobý prízemný mráz nemal poškodiť. Ak chcete, môžete ich zakryť.
  • S príchodom prvých, aj tých miernejších mrazov však radšej presaďte bylinky do kvetináčov, dajte do chladnejšej miestnosti. Po pár dňoch ich premiestnite na okno v kuchyni, začnite zalievať a môžete používať.
  • Neskoré odrody hrušiek a jabĺk oberajte až s príchodom výraznejších mrazov.
  • Kučeravý a ružičkový kel nemusíte vyberať. Naopak, po miernom premrznutí získava jemnejšiu chuť. Pretože sa v listoch začne tvoriť viac cukrov.
  • Ak pestujete menej známy mangold, nechajte ho na záhone aj cez zimu. Nakopcujte ho a skoro na jar sa dočkáte novej úrody chutných listov.

Mohlo by vás zaujímať: Víno nemusíte len piť: Farbí látku, čistí pleť, detoxikuje a lieči

Aby vás prvé mrazy neobrali o zvyšok úrody
6
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM